sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Golgata vai kolkata? "Saved by the bell!"

Raamattu on tarinakokoelma, jossa monen tarinan päähenkilö (tai kertoja) on aikain saatossa ylennetty sen tarinan kirjoittajaksi. Mystinen kolmiyhteinen jumala tai jumaluus ja kaksinaamainen (inhimillinen) ihminen ovat juutalaiskristillisyyden perusta. Raamatun alku ja loppu (= luomiskertomus-Johanneksen ennustus maailman lopusta jne.) ovat vain kalpea reunahuomautus raskaan musiikin historiassa. Jumalista on aina kirjoitettu ja niitä on käytetty hyväksi taiteessa, hyvä niin, mutta luonnontieteellisiin ongelmiin niistä ei ole vastaamaan. Mitään ajatonta tapahtumaa (zeitloses Zeitwort) ei ole ollut, vaan kaikki on syntynyt sattumalta; ja se että jotain on, on todennäköisempää kuin se ettei mitään olisi.

Ja voihan olla niin, että on olemassa jumalia, jotka eivät vielä ole näyttäytyneet koska heitä ei huvita tai heillä on parempaakin tekemistä.

Jotkut kabbalistit pitävät Raamattua jumalan sanasta sanaan sanelemana. Tällaisen absoluuttisen tekstin olemassaolo olisi jo sinällään ihme. Fundamentalistit pistävät ehkä tätäkin paremmaksi ja uskovat että Raamatun tapahtumat (mm. luomiskertomus) ovat tapahtuneet kirjaimellisesti niin kuin ne ovat kirjoitettu; ja lopun ajatkin tulevat olemaan kuten sanassa sanotaan. Tuohon en vaivaudu puuttumaan sen enempää.

Koko uuden testamentin pelastussuunnitelma, joka huipentuu Golgatalle on täysin absurdi (absurdeja ovat myös vanhan testamentin uhraustarinat). Jos nyt oletetaan, että juutalaiskristillinen jumala on niin suuri kuin se Raamatussa kuvaillaan, niin miksi ihmeessä tämä ristin ilveily? Hän on antanut ihmisille vapaan tahdon (oletus), mutta sitä saa käyttää vain hänen parhaaksi katsomallaan tavalla (tai hänen seuraajien parhaaksi katsomalla tavalla), jos siis mielii taivaaseen. Mitä helvettiä me sitten alunperinkään täällä tehdään? Miksi hän ylipäänsä kehitti tämän sadistisen murhenäytelmän, jos taivaassa bileet odottavat? Pitääkö meidän tallata täällä tuhansia vuosia, koska taivaassa bileiden järjestäjät ovat kämmänneet? Ehkä kaikki bileistä jotain tietävät ovat menneet helvettiin, sinne siis!

Taivaassa bileet järjestää Richie Cunningham ja Landolalla itseään säestää Ikuinen Cliff Richard, ei helvetti!

Mutta takaisin asiaan...Tämä ns. jumalahan on (hänen on pakko olla) lapsen kaltainen, lapsen, joka suurennuslasin ja auringonsäteiden avulla polttaa muurahaisia. En tiedä millä tavoin muurahaiset uskovat tämän lapsen olemassa oloon, mutta sen oikut ne kokevat, totisesti!

Luonnossa on omat sääntönsä, jotka muuttuvat luonnon muuttuessa. Lajeja kuolee ja uusia syntyy. (BTW jumala, siis ko. luojajumala kuoli viimeistään 1859, kun Lajien synty ilmestyi. Siihen nähden hän kuitenkin voi yllättävän hyvin. Ja seuraava lause taas reippaasti Mertsin äänellä: Mistäköhän se sitten johtuu?) Ihminen on osittain tämän kaiken ulkopuolella, koska ihmistä ohjaa ahneus (herrat) ja uskonnot (työmiehet).

Kuolleet hautaavat itsensä/tänään ja huomenna/kun ruumis muuttuu lihaksi.

2 kommenttia:

  1. Ihmistä ohjaa myös toive kunnioituksesta ja arvonannosta (sosiaalisuus) ja idealismi, joka saa ajamaan vielä toistaiseksi näkymättömiä asioita. Ja sitten vielä: on täydellien luonnontieteellisen maailmankuvan harha, että uskonnossa olisi vain tai edes perimmältään kyse alusta ja lopusta sekä universumin tilasta. Näin Dawkins on harhaisena väittänyt,mutta uskonnot ovat myös syveää filosofiaa, eettistä pohdiskelua, tapoja tuntea yhteyttä toisiin ihmisiin, arkipäivän asioiden tukijoita, merkityksen tuojia, taidetta sekä sitä läheltä liippaavia mystisiä rituaaleja. Nämä eivät pelkisty kysymyksiin "mitä on?" ja "mitä on oleva?". Kristinuskon oppi on myös alkuperältään radikaali. Se oli kapinaa juutalaisia kirjanoppineita ja roomalaisia valloittajia vastaan, kehittynyt moraalioppi sekä proto-kommunistinen yhteiskuntamalli (alkukirkko).

    VastaaPoista
  2. Kun kristinuskon alkuseurakuntaa vertaa tämän päivän kristillisyyteen, on aatamin omena pudonnut melko kauas puusta. Jesse oli ehdottomasti kapinallinen persoona, joka järjesti hyviä festivaaleja, jos raamatun teksteihin on uskominen. Veikkaan että Tiniksessäkin hän saisi paljon seuraajia muuttamalla hanaveden tölkkiviiniksi. Siinä olis Potra Poikakin ihmeissään, kun kantikset dokais ilmaseks. Tulis kiire laittaa vedellä hinta.

    Tästä seurais tietenkin se, että Jesse kaatais pöydät ja herättäis yleistä pahennusta; ja häipyis hipimpiin porukoihin ennenkun laki ja järjestys saapuis.

    VastaaPoista